aWELKOM BIJ CENTRUM DHARMA h's  Centrum "Le Soleill

 

 

Mijn naam is Asherah van den Berg en ik ben Reikimaster,  Chakra therapeute, paranormaal genezeres en Lichtwerker en help zowel volwassenen als kinderen. Ik ben sinds 2000 actief in de wereld van alternatief genezen en als je meer wilt weten over mijn achtergrond en opleidingen klik dan hier.

Ik ben vanaf mijn geboorte zelf HSP'er, hoewel het toen nog niet zo werd genoemd.... Waar ik aan denk in mijn werk met Hooggevoelige personen is dat ik hen kan begeleiden in het beter omgaan met – en ook : hoe haal ik het meeste uit mijn Hooggevoeligheid?

In Centrum Dharma en in mijn werkomgeving ontmoette ik ook steeds meer dertigers en veertigers die ondersteuning in het hooggevoelig zijn zoeken. Maar ook de vraagstelling van ouders met HSP kinderen komt steeds meer en meer op mijn pad.  Ik heb jarenlang in Noord Holland gewoond en daar bemerkte ik dat daar steeds meer therapeuten en scholen bekend werden met HSP. In Limburg is dit nog niet zo het geval. Zodoende wees mij de opleiding bij de CIVAS als coach HSP naar een waardevolle aanvulling van mijn al jarenlange bekende werkzaamheden en disciplines.

Vanaf de dag dat ik mijn eigen Hooggevoeligheid heb geaccepteerd is het leven voor mij een stuk gemakkelijk geworden. Ik ontdekte dat het al veel langer bestond en dat het niet iets was van de laatste jaren. Ik heb het geërfd van mijn ouders, mijn dochter is HPS-er en meerdere mensen in mijn familie ook. Nu wist ik waarom mijn vader mij ooit dat boekje had gegeven met de titel : “Jouw handen genezen”. Hij heeft geweten dat dit werk voor mij is weggelegd.

Er viel een last van mijn schouders doordat ik zelf erkende dat ik Hooggevoelig was en ik zag het vanaf dat moment als een gave.  Ik heb dit ook jaren geleden al in mijn werk geïntegreerd. Als je zijn kunt wie je bent, stroomt je eigen energie vol overvloed en kun je je nieuwe wereld pas echt gaan verkennen. Het heeft mij een wereld van verschil gebracht en dat gun ik jullie ( mijn clienten) ook. Het heeft mij mijn zelferkenning gebracht. Vanuit de  acceptatie van jezelf kun je iets prachtigs opbouwen. Je hoeft je niet meer te verstoppen achter een masker wat de huidige maatschappij van je verwacht. Ook in meerder beroepen wordt tegenwoordig vaker juist gezocht naar mensen die HSP-er zijn. Omdat zij over bijzondere kwaliteiten beschikken die andere mensen niet hebben. Volwassenen, kinderen en tieners die nu niet weten dat ze hooggevoelig zijn, die nu strubbelen met hun leven, met hun gezin, op school of waar dan ook zijn welkom in Centrum Dharma 

Hooggevoeligheid is  geen ziekte en ook geen aandoening. Je kunt er niet voor naar de dokter en ook geen enkel medicijn helpt het om het weg te toveren! Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute en universitair docente, en grondlegster van het begrip HSP. In het filmpje legt zij in eigen bewoordingen uit wat HSP inhoudt.

Zoals elke eigenschap gaat hooggevoeligheid gepaard met zowel positieve kanten als valkuilen. Kenmerken van HSP’s zijn onder meer:

Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar

Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak

Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken

Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel

Voelen stemmingen en sferen goed aan

Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek

Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren

Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur

Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet

Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch

Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden

Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven

Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.

Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen

 

De meeste mensen die aan spirituele ontwikkeling doen zullen op den duur waarschijnlijk verschijnselen ontwikkelen die variëren van helderziendheid tot heldervoelendheid en helderhorendheid. Het ligt ook in de lijn van de verwachting, gezien de ontwikkeling van de mens. In deze tijd zullen steeds meer mensen gevoeligheid ontwikkelen, zowel vrouwen als mannen. Er worden ook steeds meer gevoelige kinderen geboren.

Uit veel blijkt dat hoogsensitieve personen (HSP-ers) het moeilijk vinden om te functioneren in het dagelijks leven, bijvoorbeeld in de sociale omgang, het aangaan en onderhouden van intieme relaties en werk. Hoogsensitiviteit is op zich geen probleem. Veel HSP-ers hebben een fijne jeugd (basis) gehad , voldoende liefde, steun en structuur ervaren zeer......... waarschijnlijk omdat hun ouders ook  hoogsensitief waren of zijn. Daardoor hebben zij vooral voordeel van hun verhoogde sensitiviteit. Ze weten dat ze “anders ”zijn en ze weten ook hoe ze ermee om moeten gaan.

Het wordt pas een probleem als de hoogsensitieve persoon vervelende ervaringen heeft opgedaan in zijn/haar jeugd en/of later in zijn/haar volwassen leven. Door de sensitiviteit zijn zij namelijk extra kwetsbaar. Deze HSP-ers zijn emotioneel wat tekort gekomen, of zelfs emotioneel beschadigd en deze last dragen zij als volwassene nog met zich mee. HSP-er worden sterker beinvloed door een probleemjeugd dan andere minder sensitieve mensen.
De ernst van de situatie verschilt uiteraard per individu. Sommigen kunnen er mee leven, terwijl anderen compleet vastlopen in hun werk en/of relatie, of het helemaal niet meer weten.

Door langdurige overprikkeling ervaren zij veel stress, angst en spanning, of zelfs op den duur een complete burn-out. In zo'n situatie hebben HSP-ers professionele hulp nodig. Velen zullen terecht komen in de reguliere zorg, bij de huisarts, die hun naar een reguliere hulpverlener doorverwijst, vaak een psychiater of psycholoog. Die mist echter inzicht in hun hoogsensitiviteit en zal de klachten misschien zodanig interpreteren dat hij een verkeerde diagnose stelt. Aansluitend gaan ze een behandeltraject in.

Hoogsensitiviteit wordt ten onrecht vaak gezien voor een stoornis, vooral als de hoogsensitieve persoon tijdelijk uit balans is. Het gevolg is dat zij niet de hulp krijgen die zij nodig hebben. Niet zelden krijgen zij medicijnen zoals kalmeringsmiddelen, slaaptabletten of zelfs antidepressiva  voorgeschreven. Het is echter belangrijk dat ook de reguliere zorg de kenmerken kent van hoogsensitieve mensen.

Veel hoogsensitieve mensen die met zichzelf in de knoop zitten, voelen zich aangetrokken tot de alternatieve sector. Dit is een wereld waarin zij zich meestal wel thuis voelen omdat veel alternatieve therapeuten weten hoe ze met hoogsensitieve mensen om moeten gaan. Ze zijn vaak zelf ook hoogsensitief, zoals ik ook. Bovendien krijgt de HSP-er er meer tijd en aandacht dan in de reguliere zorg.

Hoogsensitieve mensen hebben vaak behoefte aan een therapeut, coach of counselor die voldoende kennis, kunde en inzicht in het verschijnsel hoogsensitiviteit  heeft.  Het kan een voordeel zijn dat de therapeut zelf ook hoogsensitief is, maar het is niet noodzakelijk.

Aarding is heel erg belangrijk zoor een hoogsensitief persoon. Door aarding en door in je kracht te gaan staan ben je beschermd voor teveel prikkels en energieen van buitenaf.

 

Algemene tips om met hoogsensitiviteit om te gaan:

Leer te ontspannen, bijvoorbeeld door meditatie, yoga, wandelen  of doe een (zelfverdedigings)-sport. Of gewoon niets ‘doen’.Neem gewoon eens waar wat er is in het moment.

Houd je omgeving schoon en rustig: te veel spullen om je heen vormen een te grote afleiding. Dit geldt vooral voor ruimtes waarin je werkt en uitrust.

Doe niet te veel dingen tegelijkertijd.

Let op een goede afwisseling van rust en activiteiten.

Leef niet alleen in uw hoofd; voel regelmatig op de dag ook even de rest van uw lichaam en vooral je voeten.

Neem tijd voor jezelf. Trek jezelf terug om tot rust te komen en te ont-prikkelen en zorg dat je voldoende slaap krijgt.

Drink minder koffie als je er te hyper van wordt.

Respecteer je grenzen en geef je grenzen liefdevol heel duidelijk aan anderen aan.

Voorkom onnodige prikkels. Hou het dagelijkse leven simpel. Soms zal je wel nieuwe dingen moeten of willen uitproberen. Probeer dan zoveel mogelijk omgevingsfactoren bekend te houden en ga niet meer dan één nieuwe situatie per keer aan.

Accepteer dat je hoog sensitief bent, heb geduld met jezelf en luister naar je lichaam.

 

Wil je de HSP test doen dan kan dit op papier en onder begeleiding in mijn Centrum, maar je kunt ook alvast via dit  prachtige you tube filmpje de HSP test van Esther Smallegoor http://esthersmallegoor-coaching.nl/ doen.

 

HSP Test - Ben jij een hoogsensitief persoon?

https://www.youtube.com/watch?v=ahpVIjdsUr4

 

Mijn visie is dat HSP'ers een belangrijke rol zullen spelen in een komende transformatie van de wereld en dat het belangrijk is dat ze zich verenigen.

 

Dat is de reden waarom in Centrum Dharma in de toekomst veel in (kleine) groepen wordt gewerkt. Workshops van een dag of middag (vooral ook voor kinderen)  trainingen,  uitwisselavonden. Ontmoeting en uitwisseling zijn van groot belang in het samenbrengen van al die HSP'ers die langzamerhand hun verantwoordelijkheid nemen en mondig worden. Die in hun eigen kracht willen komen te staan! Die willen naar “de buitenwereld” zoals ik het noem, willen stralen en beter functioneren. Zowel in het gezin, op het werk, in de relatie, in het huwelijk. Overal waar je komt zul je dan ervaren hoe fijn het is om jezelf te kunnen en mogen zijn.

 

 

 


Centrum Dharma

http://www.lesoleill.nl/

Markstraat 12

6446 AC Brunssum

0031-620558935

 

 

 

 


Centrum Dharma

Asherah van den Berg

http://www.lesoleill.nl/

Markstraat 12

6446 AC Brunssum

0031-620558935

 

 

 

                     

 

                     

 

                     

 

 

   

 

 

Home

Alle knoppen samen

Mijn aanbod

Hooggevoeligheid

Tarieven

Contact

Wie is Asherah

Let op: voorlopig worden er geen cursussen gegeven

 

Cursus Healing Dance

De Reiki cursus

Reiki Groep

Meditatie cursus

Contact met de Aarde

Alles over inschrijven

Gastenboekje